Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A Gyurcsány dolgozathoz

2015.10.31

Isten bocsássa meg nekem, de nekem róla Karinthy Frigyes Steinerje a jó tanuló jut eszembe róla.  Most is megírta a leckét, ami jó olyan, amit tőle el is várnak. Csak nem több ennél.

Már az első bekezdésben megszidja a választókat, mert rosszat választottak! Nem a tévelygő egymással veszekedő demokratikus oldalt, vagyis saját magukat hibáztatja, hanem azt mondja az erőt választották. Nincs igaza nem volt itt kíváncsi senki a rajongóin kívül az erőt mutató Orbánra meg a még több erőszakot ígérő Jobbikra, csak nem volt jobb kínálat, és egy nagy tömeg senkit nem választva otthon maradt. Legyünk őszinték, ha véletlenül nyernek, hogy kormányzott volna együtt Gyurcsány Mesterházy Szigetvári még elképzelni is rémálom nem?

A baloldaliságról!

A baloldaliságról igen valóban nem könnyű meghatározni mi a baloldaliság ma. Azt írja a mai magyar baloldali pártok nem eszmei örökösei a kommunista diktatúrának. Szerintem ne szégyellje annyira a baloldal az elődjeit, mert azok millió hiba ellenére felépítettek romokból egy országot és közben. „Nem hagytak az útszélén senkit”! Tudom ma mindenki a kommunizmus áldozata és akkoriban mindenkit a csengőfrásztól retteget, csak azt nem tudom, hogy akkor ki csöngetett. Most úgy érzem a nagy mosakodás közben a mosdóvízzel együtt kiöntötték a gyereket is.

 Szép dolog azt mondani, hogy:

 - valaki a szabad emberek közösségét úgy kívánja megszervezni, hogy származásától, családi hátterétől függetlenül bárki az lehessen, amivé tehetsége, szorgalma, teljesítménye alapján válhat úgy, hogy mindeközben elfogadjuk és támogatjuk: önmagunkon kívül másokért is felelősek vagyunk. Legyen szabad a pálya nekem is meg neked is, ha meg nem az, akkor segítsünk szabaddá tenni – talán így is mondhatjuk.

Csakhogy az elmúlt huszonöt év kormányzásából a baloldal is kivette a részét. Nyugodtan mondhatjuk, hogy az állami vagyon privatizációjának nyertesei voltak. De szavakon kívül semmit nem tettek a munkájukat vesztett munkásokért, a teljes nyomorban süllyedő cigányságért. Most megint a hárommillió koldus országa vagyunk ma már kevés, hogy szabad a pálya a segítség meg csak szavakban érkezik.

 Azt írja:

A demokrácia, illetve a gyarapodó közjó és a magánjólét nem találkozott a történelem főutcáján. Ezért akarnak sokan visszafordulni.

 Nem, hogy nem találkozott, de teljesen elkerülték egymást, csak a magánjólét valósult meg a társadalom egy kis csoportjának. A többiek meg nem visszafordulni akarnak csak mellékutcába sodródtak.

Nincs erős demokrácia a tömegek emelkedő jóléte nélkül. Későn értettük meg ezt az egyszerű igazságot.

Mikor értették meg? Vagy ha már megértették mikor tettek érte valamit?

 

Európa bajban van!

Hogy Európa bajban van-e az már nem kérdés, természetesen, igen mert egy olyan új kihívással kell szembenéznie, mint a menekültválság. Ebben a kérdésben a nemzetállamok véleménye különböző, talán csak egy kérdésben értenek, egyet valahol máshol legyenek a menekültek. Mi, mint az Európai unió tagja szintén nem vizsgáztunk jól ezen a megmérettetésen talán csak a civilek segítsége tudja enyhíteni ezt a képet. A baloldali pártok is kerülték a témát, mert ezzel nem lehetett népszerűséget keresni. Bezártuk magunkat egy kerítéssel, de nem oldottunk meg semmit. Tehát nem csak Európa van bajban, de mi is.

Ezen a napi gondon kívül most mutatkoznak meg az Unió bajai a túlzott bürokrácia  a nemzetállamok kérdése az euró válsága és sorolhatnánk. Egy biztos most nem az egység felé mozdul az unió.

Maffia állam!

Jó szlogen csak nem igaz! A maffia egy bűnre törvényszegésre alakult szervezet. Olyan, amelyik nem irányit, országokat igaz vannak kivételek / Dnyeszter menti köztársaság/. 

Nálunk a kormány nem szegi, meg a törvényeket csak a maguk igényeinek megfelelően alakítják. És ez nem a Fidesszel kezdődött, gondoljunk csak vissza az olajszőkítésekre, aminek a törvényi hátterét az akkori kormányok alkották meg és a szocialisták mélyen benne voltak.

Magyarország jelen állapotában a volt SZU tagállamaiból létrejött sztánokra hasonlít. Üzbegisztán, Kazahsztán Azerbajdzsán.  Az ott regnáló „választott” vezetők teljesen uralják az új országaikat. Törvényeket vagy elnöki rendeleteket alkotnak, és ezekkel kormányoznak egy látszat demokrácia mellett. Inkább ezekre hasonlít az ország.

Az ellenzék, benne mi is, sokszor tanácstalan. Mert fogalmaink, politikai reakcióink parlamentáris demokráciára szabottak. Nincs tapasztalatunk, hogy miként kell és lehet küzdeni a maffia-állammal szemben. Ez nagy hátrány. De nem ledolgozhatatlan. Csak abba kell hagyni a helyeskedést ezzel a kormánynyal. Nem kell elfogadni egyetlen lépését sem legitimnek. Nem kell „miniszterelnök urazni”, parolázni, beszélgetni, mintha minden rendben lenne. Nem kell Schiffer Andrásként mosolyogni és vállon veregetni. Minden elemében el kell utasítani ezt a kormánynak álcázott bűnszövetkezetet.

Igaz, de akkor ki kell vonulni a Parlamentből. Nem jelképesen, mint az OV csinálta, hanem ténylegesen így mutatva meg, hogy ezekkel semmi közösséget nem vállalunk.

Polgári demokrácia!

A polgári demokrácia alapja az önálló szellemi, egzisztenciális, morális léttel rendelkező középosztály, mely pontosan tudja, hogy az államhatalom az emberek egyesített, szabad akaratának demokratikus átruházásából származik. Nincs polgári demokrácia polgári lét, öntudat, demokratikus meggyőződés nélkül.

Teljesen igaz és meg is válaszolja kérdést.

Magyarország nem polgári ország. Nem azért mert rosszak vagyunk, alkalmatlanok vagy alacsonyabb rendűek. Hanem mert belesüppedtünk a szolgaságba, az alávetettségbe, a kiszolgáltatottságba. Ez vitathatatlan történelmi tény. De nincs örökre elrendelve.

 

Nem tette hozzá, hogy ennek főleg az elszegényedés az oka. Kíváncsian várom a DK programját.

Mert minden fanyalgás ellenére ők az egyetlen lehetőség jelen pillanatban